10 تمرین برای یک سخنرانی شگفت انگیز

10 تمرین برای اینکه یک سخنران حرفه ای باشید!!!

فرقی نمی‌کند که در محضر 10 نفر یا 100 نفر یا اینکه هزاران نفر قصد سخنرانی داشته باشید، این مهم است که شما مهارت کافی را کسب کرده باشید، افراد زیادی گمان می‌کنند که سخنرانان خوبی نیستند، اما آنها این را نمی‌دانند که سخنرانی و فن بیان خوب یک مهارت است و می‌توان آن را آموخت.

در مقاله ” چگونه یک کنفرانس خوب ارائه دهیم؟ ” به مواردی پرداختیم که بسیار ضروری و ساده بودند، و در این مقاله آموزشی قصد داریم شما را با 10 تمرین ساده آشنا کنیم که هر چقدر این تمارین را تکرار کنید مهارت شما در سخنرانی افزایش می‌یابد و در مدت بسیار کوتاهی خود و دیگران را حتماً شگفت زده می‌کنید.

 

تقاضایی که از شما دارم این است که این محتوا را با دقت بخوانید و سعی کنید که تمرین ها را جدی بگیرید.

اینستاگرام امیرحسین فخاری - آموزش اینستاگرام - آموزش بلاگری - آموزش کسب و کار

 

1- بهترین مکان برای تمرین سخنرانی

شما می‌دانید بهترین مکان برای تمرین سخنرانی کجاست؟ به احتمال زیاد می‌دانید ولی من هم یکبار دیگه اینجا میگم… (آینه)

خجالت را کنار بگذارید، یک سخنران نباید از تمرین خجالبت بکشد، این یک واقعیت است که بهترین مکان برای تمرین سخنرانی جلوی آینه است.

سعی کنید حداقل روزی چندبار جلوی آینه حاضر شوید، برای سخنرانی، شروع کنید به صحبت کردن و ارائه یک مطلب که موضوع آن خیلی مهم نیست.

سعی کنید رفتارهای خودتان را نظاره کنید، حالت چهره خود را زیر نظر بگیرید، از دستان خود استفاده کنید، ابرو و چشمان خود را به حرکت در آورید.

در تمامی مراحل تمرین سخنرانی و یا تمرین کنفرانس و ارائه ، این مورد بسیار مهم است، آینه در تمامی مراحل می تواند همراه شما باشد…

 

2- حالت چهره خود را پیدا کنید

برای یک رابطه گرم و مثبت، نیاز است که حالت های چهره مختلفی در مواقع مختلف داشته باشید، قبل از ادامه آموزش کمی به تصویر زیر نگاه کنید.

حالت چهره در سخنرانی و فن بیان - آکادمی انار

همزمان با اجرای سخنرانی و متناسب با موضوع صحبت باید حالت چهره شما نیز مناسب باشد، مثلاً هنگامی که دارید یک متن طنز یا یک شوخی با حضار می‌کنید باید حالت چهره مناسب با این کار را داشته باشید و زمانی که مشغول بیان یک مبحث بسیار مهم هستید چهره متفاوت و جدی به خود بگیرید.

زمانی که چهره شما همراه با لبخند باشد، ناخودآگاه یک حس اعتمادسازی در ذهن شنونده ایجاد می شود و این مورد را حتی می‌توان در فروشنده های برندهای معتبر به وضوح تماشا کرد. پس این حالت های چهره خود را جدی بگیرید و سعی کنید کنترل آنها را بدست آورید.

عده ای از افراد می‌گویند که ما نمی توانیم ابروهای خود را بدرستی تکان دهیم، یا اینکه افراد راست دست، تنها می تواند روی ابروی چپ خود کنترل داشته باشند و بلعکس، یک چیز را دوستانه بگویم، شما باید حتی شده ساعت ها ، هر روز جلوی آینه تمرین کنید تا کنترل بخش های مختلف صورت خود را بدست آورید، این امکان با تمرین یواش یواش بهبود پیدا میکنه و ناخودآگاه شما متوجه این می شوید که حالا به خوبی می توانید بخش های مختلف صورت خود را تغییر حالت دهید.

این امر بسیار طبیعی است، مغز کنترل مثلا تکان دادن ابروی چپ را از کودکی نیاموخته، اما با کمی سعی کردن کاملاً ناخودآگاه این مهارت را بدست می آورد.

همچنین سعی کنید که حالت های چهره منحصر به فرد خود را بشناسید، مثلا یکبار جلوی آینه یک مطبی طنز بیان کنید و حالت چهره خود را زیر نظر بگیرد و سعی کنید در زمانی که جلوی آینه نیستید، بتوانید حالت خود را در زمان مشابه تجسم کنید.

 

3- کنترل بدن در مواقع مختلف

مورد دیگری که در سخنرانی بسیار حائذ اهمیت است، کنترل بدن در مواقع مختلف است.

مثلا در حالت ایستادن شما چگونه هستید؟ تا به حال در آینه نگاه کردید؟ کمی به تصویر زیر دقت کنید.

نحوه ایستادن در سخنرانی - آکادمی انار

برای تمرین باز هم آینه و آینه و آینه، در حالت های مختلف جلوی آینه ژست های مختلف را امتحان کنید. مثلا زمانی که در حال گوش دادن به صحبت یکی از حضار هستید، یا زمانی که در حال مشاهده پروژکتور و خروجی آن هستید، یا زمانی که در حال صحبت کردن هستید.

خلاصه بگم هدف از کل این موارد اینه که شما تمرین ها و حالت های مختلف خودتون رو جلوی آینه تمرین کنید تا در سخنرانی به خوبی بر روی خودتان و حالت های چهره و بدن خود کنترل داشته باشید.

ناگفته نماند که خیلی از افراد هم، کلا هیچ حرکتی ندارن مثلا وقتی دارن صحبت می کنن مثل یک تکه چوب خشک به حضار خیره شدند. ببخشید که این مثال را زدم خواستم توی ذهنتون بمونه و این حرفا…

علاوه بر اینکه نباید ثابت و کسل کننده باشید، باید بگردید حالت های بد خودتون حین سخنرانی رو هم پیدا کنید و اون ها رو برطرف کنید. برای تمرین این مورد حتماً یه راهکار خیلی خوب در ادامه بهتون میدم.

 

4- ارتباط چشمی با مخاطبین

لازمه که از تاثیر ارتباط چشمی با مخاطبین هم براتون بگم یا خودتون میدونید؟

اگر خواستید یک سخنران خوب را بشناسید باید به ارتباط چشمی اون با مخاطبین نگاه کنید، میدونید چرا؟ سخنرانی که بتونه ارتباط چشمی خوبی با مخاطبین برقرار کنه، یعنی سطح بالایی رو در سخنرانی داره چون که اون به خوبی بر روی موضوع تسلط داره و علاوه بر تسلط روی موضوع و تسلط روی حرکات صورت و بدن ، می تواند به محیط اطراف به خوبی نگاه کند بدون اینکه تمرکز خود را از دست بدهد و این گونه تمامی مخاطبین همواره به این فکر هستند که آقای یا خانم سخنران داره به من نگاه میکنه، چه جالب حواسش به منم هست. :-))

 

5- صدای خود را تقویت کنید

صدای خود را تقویت کنید، سعی کنید در حین سخنرانی یک آهنگ داشته باشید تا یک صدا معمولی ، همواره دو نکته در صدای شما برای مخاطبین اهمیت دارد، احساسی که در صدای شماست و انرژی که در صدای شماست…

باید پرانرژی باشید (به این معنا نیست که داد بزنید) همچنین در مواقعی که لازم است احساس را به صدای خود اضافه کنید. برای درک بهتر این جمله بهتره که سخنرانی افراد بزرگ را مشاهده کنید، سخنرانانی که همواره مخاطبین را در نقطه اوج نگه می دارند.

اما چندین مورد است که در زمینه صدا باید آن ها را رعایت کنید.

+ برخی مواقع لازم است که صدای خود را بالا و پایین ببرید ، نمیگم چرا که یکم بهش فکر کنین و از نبوغ خودتون استفاده کنید.

+ گاهی اوقات سرعت صحبت خود را کم یا زیاد کنید. یعنی بعضی جملات را خیلی سریع بگین و روی بعضی از جملات آهسته کلمات را بکشید. (زیاده روی هم ممنوع)

+ سعی کنید روی متن خود مسلط باشید تا کمتر از واژه های ” اِاِاِ ” — ” اَ ” — ” عع ” — ” آه ” — ” اوم ” — “مثلاً ” — ” راستش ” — ” چیزه” و…

 

6- صدای خود را ضبط کنید

یکی از تمرین های مهم در سخنرانی و فن بیان، این است که شما گاهی اوقات صدای خود را ضبط کنید. مثلاً یک موضوع را انتخاب کنید، هر موضوعی می تواند باشد و صدای خود را امتحان کنید. برای ضبط صدا می توانید حتی از گوشی همراه خود استفاده کنید، تقریباً گوشی های هوشمند امروزی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند و خصوصاً گوشی های کمپانی اپل.

چند نکته مهم این است که زمانی که صدای خود را ضبط می کنید و به آن گوشی می دهید، احساس می کنید صدای شما در ضبط کمی متفاوت است و این بدین دلیل است که زمانی که شما در حال صحبت هستید، صدای که شما می شنوید صدای داخلی است و هنگامی که به صدای ضبط شده خود گوش می دهید، در اصل دارید یک صدای خارجی مانند تمام صداهای دیگر گوش می دهید. بنابراین صدای واقعی شما، همان صدایی است که بعد از ضبط کننده صدا می شنوید.

تمرین های مختلف را امتحان کنید، مثل مواردی که در بخش قبلی (شماره 5) گفته شد.

 

7- رو به روی دوربین ظاهر شوید

یکی از بهترین امتحان های که می توانیم از خودمان بگیریم، این است که برای یک سخنرانی به جلوی دوربین برویم. این تمرین بسیار جالب است، از انجام دادن آن به هیچ عنوان خودداری نکنید و  سعی کنید هر از چندگاهی این مهم را انجام دهید.

زمانی که شما از خودتان فیلم بگیرید ، یک تجربه بسیار متفاوت را امتحان کردید، جلوی دوربین رفتن به مراتب با جلوی آینه بودن فرق دارد و یک مرحله به واقعیت نزدیک تر است.

عده ی زیادی از افراد هنگامی که جلوی دوربین ظاهر می شوند به کلی آن چیزی که مقابل آینه بودن را فراموش می کنند و یک نمایش دیگر از خود بجای می گذارند که در بسیاری از مواقع خیلی دلچسب هم نمی شود. اما راه حل این است که سعی کنید آن چیزی که جلوی آینه بودید، شوید…

سخت است اما کمی نیاز به تمرین دارد و کاملاً عملی است!!! بنده خودم اولین بارهای که جلوی دوربین ظاهر شدم بسیار بسیار ضعیف عمل کردم و این امر کاملاً طبیعی است. پس تمرین کنید تا بهتر شوید. شما می توانید این مهارت رو هم کسب کنید.

وقتی جلوی دوربین ظاهر می شوید، شما دارید همه امتحان ها را یکجا پس می دهید، تمرین های مثل (صدا ، حرکت دست ها ، حرکت بدن ، کنترل حالت چهره و صورت ، تسلط بر متن یا موضوع و…)

بعد از اینکه جلوی دوربین ظاهر شدید، سعی کنید فیلم خود را چندین بار ببینید و اشتباهات و نقاط ضعف خود را یادداشت کنید و برای رفع آنها اقدام کنید.

 

8- تعامل با مخاطبین

سعی کنید که با مخاطبین خود تعامل ایجاد کنید.

با آنها صحبت کنید، از آنها سوال بپرسید، نظر آنها را جویا شوید، یا اینکه حرفه های تعجب برانگیزی بزنید که موجب بشه مبحث شما رو کامل گوش دهند.

برای هر قسمت از سخنرانی خود باید برنامه ریزی کنید که مبادا خشک و کسل کننده نشود، هر از گاهی از مخاطبین خود یک واکنشی را بخواهید که در این مورد برخی از سخنرانان از تحرک دسته جمعی یا به نوعی ورزش چند ثانیه ای بهره می برند.

همچنین بخش بخش سخنرانی خودتان را برنامه ریزی کنید، مثلاً بخش شروع سخنرانی که یکی از مهمترین قسمت هاست را با یک خلاقیت خاصی شروع کنید، مثلاً یک بیت شعر منحصر به فرد و جذاب، پس از شروع برای معرفی خودتان برنامه ریزی کنید، اینکه شما کیستید؟ و قصد دارید چه بگویید؟

 

9- شوخ طبعی فراموش نشود

انسان ذاتاً شوخی و خنده را می پسندد و دوست دارد، برخی از افراد معتقدند سخنران نباید شخصیت خود را زیر سوال ببرد و شوخی خیلی در جایگاه یک سخنران نیست، هر کسی نظر خاص خود را دارد اما معنای شوخ طبعی ، اجرای استندآپ کمدی هم نیست که در شان جلسه نباشد…

گاهی اوقات مزاح کردن می تواند یکبار دیگه انرژی را به سالن برگرداند ، همچنین زمانی که موضوع جالبی پیش می آیدو و شما لبخند می زنید، در ذهن مخاطب یک تاثیر مثبت از شما بجای می ماند و همانطور که در موارد ابتدای گفتیم یک حس اعتماد در شنونده ایجاد می شود.

بسیاری از سخنرانان قبل از اجرا، شوخی های خود را برنامه ریزی می کنند و بسیاری از مواردی که در سخنرانی افراد بزرگ مشاهده می کنید کاملاً از قبل برنامه ریزی شده است و به نحوی آن را اجرا می کنند که به اصطلاح فلبداهه به نظر برسد. (البته که خیلی از مواقع هم شاید فلبداهه باشد اما اصولاً باید برای این مورد هم برنامه ریزی کنید)

 

10- در جمع های مختلف صحبت کنید

شخصی که قصد دارد یک سخنران خوب باشد و از فن بیان مناسبی برخوردار باشد، باید بتواند در جمع های مختلف نیز، صحبت کند، این بدین منظور نیست که در هر زمان و هر کجا سخن بگویید، بلکه بدین معناست خیلی منزوی و کم صحبت نباشید.

لزوما نیاز نیست خیلی صحبت کنید، شاید مختصر سخن بگویید اما سعی کنید همان مختصر سخن گفتن، بجا و مفید باشد. زمانی که شما در جمع های مختلف و در محضر آدم های متفاوت صحبت می کنید در اصل خودتان را به یک چالش بسیار کاربردی دعوت کردید که نتیجه آن می تواند بسیار برای شما مثمر ثمر باشد.

همچنین سعی کنید مهار کردن اضطراب و استرس خود را بیاموزید که این گونه نباشد که این دو دست و بال شما را برای پیشرفت ببندد.

 

جمع بندی:

عزیزان به 10 مورد بسیار مهم در امر سخنرانی و فن بیان پرداختیم، بدون شک اگر این 10 مورد را همواره تمرین کنید و روی خودتان کار کنید مطمئن باشید که نتیجه بسیار شگفت انگیزی خواهید دید. نیاز نیست که خیلی کار را برای خود سخت کنید، هیچ کار سختی وجود ندارد.

شما به کمک این 10 تکنیک کاربردی و اصولی می توانید در هر کجا و هر زمان صحبت کنید و از نظر دیگران جذاب به نظر برسید.

در ضمن به یاد داشته باشید که از لباس مناسب برای سخنرانی استفاده کنید و مهمترین چیز هنگام سخنرانی این است که شما راحت باشید و غرق در تمرکز شوید.(البته این موارد ساده را در مطالب قبلی بارها ذکر کردیم.)

اگر علاقمند به یادگیری بیشتر هستید، حتما مقاله (بهترین تمرین برای سخنرانی و کنفرانس) را مطالعه کنید.

امیدوارم که مطالب ذکر شده مفید بوده باشه و خوشحال می شویم که در قسمت نظرات ، از تجربیات خودتان برای ما و دیگر دوستان بگویید…

دوره ادمینی اینستاگرام
, , , ,
نوشتهٔ پیشین
چگونه فالوور واقعی در اینستاگرام جذب کنیم؟
نوشتهٔ بعدی
چرا وب سایت من فروش نداره؟

این مطالب نیز به شما پیشنهاد میشود…

0 0 رای ها
رتبه بندی مقاله
اشتراک
اطلاع از:
guest

10 نظرات
بیشترین امتیاز
جدیدترین قدیمی‌ترین
Inline Feedbacks
نمایش تمام نظرات
فهرست
10
0
درباره این مطلب نظری دارید؟x