10 عامل اصلی برای اتلاف و هدر کردن وقت شما
سلام همراهان ارزشمند و گرامی آکادمی انار، با مقاله دیگری با نام 10 عامل اصلی برای اتلاف و هدر کردن وقت شما، در خدمتتون هستیم راستش این مقاله خیلی مهمه خصوصاً برای کاربران سایت ما که اغلب کسانی هستند که در حال مدیریت و یا راه اندازی کسب و کار اینترنتی هستند، ما برای اینکه هر روز بهتر از دیروز باشیم باید بدانیم وقت ما محدود است و کاری هم نمیتوان کرد اما میشود عواملی که زمان و وقت گرانقدر ما را هدر و اتلاف میکنند را بشناسیم و از آنها جلوگیری کنیم.
ما چقدر زمان داریم؟
اگر میانگین بگیریم ما چقدر زمان برای زندگی کردن داریم؟ چقدر فرصت داریم تا یک زندگی خوب را رقم بزنیم؟ اگر میانگین بگیریم که ما 70 سال فرصت زندگی داریم، از این هفتاد سال چقدر میتوانیم مفید باشیم؟ نگاهی به آمار زیر بیندازید…
- 25 سال خواب
- 6 سال استراحت
- 4 سال آماده کردن و خوردن غذا
- 5 سال رفت و آمد
- 7 سال تفریح
- 8 سال مطالعه و تحصیل
جمع موارد بالا میشود 55 سال ، یعنی 55 سال از زندگی ما بصورت کاملا یکنواخت و مانند سایر مردم میگذرد حال اگر 70 سال را در نظر بگیریم و عدد 55 را از آن کم کنیم باقی مانده عدد 15 سال است! با 15 سال مانده چه میکنیم؟ اگر قدر این 15 سال را ندانیم کل زندگی مان تباه است.
تازه این را در نظر داشته باشید اعداد بالا میانگین رو به پایین است وگرنه اگر خودتان حساب و کتاب کنید میفهمید که ما در ایران شاید 10 سال زمان داشته باشیم که از سن 18 تا 28 سالگی مهمترین دوران خود را سپری میکنیم، اگر شما یک نوجوان و یا فردی زیر 25 سال سن هستید و این مقاله را مطالعه میکنید، فرصت خیلی خوبی برای چند دقیقه تفکر پیدا کردید چرا که این بهترین موقعی بوده که میتوانستید با همچین مقاله ای روبرو شوید اما اگر شما بیش از 28 سال و کمتر از 35 سال سن دارید باید فرصت های باقی مانده را بسیار ارزشمند بشمارید چرا که شما زمان زیادی را تاکنون از دست داده اید گرچه هیچ وقت برای شروع دیر نیست…
اما بریم سراغ عوامل اصلی اتلاف وقت
1- مشخص نبودن هدف (بلاتکلیفی)
در وحله اول باید بگویم این مورد فقط برای نوجوانان 15 ساله نیست که قصد انتخاب رشته دارند و نمیدانند که چه استعداد یا مهارتی دارند و هنوز هدف زندگی آنها مشخص نشده است! بلکه برای افرادی که بیش از 30 سال دارند اما هنوز هدف اصلی زندگی خود و یا رسالت فردی خود را نمیشناسند و نمیدانند، نیز هست.
همه ما باید هدفی تعیین کنیم برای خودمان رسالتی داشته باشیم، ما باید چه چیزی به این دنیا اضافه کنیم؟ در چه کاری موفق شویم؟ دوست داریم 20 سال بعد در کجا باشیم و آن زمان چه دغدغه هایی خواهیم داشت؟ عزیزان اگر در زندگی هدف نداشته باشیم خیلی سرخورده و بی انگیزه میشویم، فرقی نمیکند که در چه سن و سالی هستید لطفاً همین حالا برای ادامه زندگی خود یک هدف تعیین کنید و سعی کنید به آن برسید.
2- عدم برنامه ریزی در کارها
وقتی هدفی در زندگی داریم باید برای آن تلاش کنیم و برنامه ریزی داشته باشیم، هدف به تنهایی کافی نیست بلکه باید برای تحقق آن تلاش کرد. کسانی که در زندگی برنامه ریزی ندارند به شدت وقت خود را تلف میکنند، این مورد را با پوست و خون درک کرده ام، زمانی که هدفی در سر داشتم اما چون برنامه ریزی درستی نداشتم میزان بهروری پایینی در برابر آن داشتم. مثلاً اگر برنامه هفتگی یا ماهانه درستی داشتم هر روز میدانستم چه باید بکنم تا سریع تر به هدفم دست پیدا کنم آن وقت هر روز تلاش بیشتری میکردم و زمان کمتری برای این موضوع هدر میرفت که حال باید چه کنم؟
من مدت ها طول کشید تا خودم را در این زمینه بشناسم، الان یک چک لیست درست میکنم از کارهای که در طول روز و در طول هفته و در طول ماه باید انجام شود، تا آن کار را به خوبی انجام نداده ام تیک مربوط به آن را در کادر مربعی جلوی آن نمیزنم! من علاقه زیادی به این دارم که زودتر تیک بعدی در چک لیست را بزنم به همین خاطر روند انجام کارها بسیار سرعت گرفته است و من با این ترفند توانستم بر خود غالب شوم.
3- گول زننده ها را از خود دور کنید
گول زننده ها را از خود دور کنید، اما شاید برای شما هم سوال پیش بیاد که گول زننده دیگر چیست؟ خب الان برایتان میگویم صبور باشید…
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که در حال انجام کاری هستید اما در این میان مدام تمرکز و حواس شما پرت چیز دیگری میشود، مانند گوشی های موبایل یا نوتفیکیشن های آن ، یا مثلاً سوال پرسیدن های دیگران هنگامی که در حال تمرکز کردن هستیم و یا خیلی از موارد دیگر! این ها همه گول زننده هستند و هنگام کار جدی و فکری باید آنها را از خود دور کنید تا بیشترین تمرکز را روی آن کار اصلی داشته باشید و کمترین وقفه را در عملکرد مغز خود ایجاد کنید.
این وقفه ها و پردازش های کوتاه حتی برای CPU کامپیوتر هم خوب نیست و موجب میشه که CPU تمام توان خود را نتواند به کار بگیرد و از آنجایی که سی پی یو یک کامپیوتر شباهت زیادی به مغز انسان دارد دقیقاً همین مورد هم در ما وجود دارد، نباید اجازه دهید مدام هنگام کارهای فکری چیزی در پردازش مغز شما وقفه ایجاد کند یا تمرکز شما را برهم بزند.
مثلاً الان که من دارم این مقاله را برای شما مینویسم نوتفیکیشن (اعلان ها) گوشی خود را OFF کردم و حتی آن را برعکس روی میز قرار داده ام تا روشن و خاموش شدن صفحه نمایش آن را نیز متوجه نشوم، میز خلوتی را انتخاب کرده ام و از گذاشتن چیزهای اضافی روی میزم به شدت خودداری کردم تا تمام تمرکز روی نوشتن این مقاله مفید برای شما باشد، همچنین هیچ وب سایت دیگری را در مرورگر و هیچ برنامه دیگری را در لپ تاپ باز نکردم تا بدانم که من الان برای یک کار اینجا هستم و آن هم نوشن این مقاله برای شما بوده است.
4- برنامه های تلویزیونی با ما چه میکند؟
یکی از مضر ترین وسایلی که میتواند در اطراف ما باشد تلویزیون است! اغلب برنامه های تلویزیونی هیچ ارزشی به ما اضافه نمیکند بلکه فقط جنبه سرگرمی دارد و برنامه سازها فقط با هر ترفندی که هست تمایل دارند شما را پای تلویزیون نگه دارند و به تنها چیزی که فکر نمیکنند این است که با تولید این برنامه چه سمی را دارند وارد مغز شما میکنند!
ممکن است تصمیم بگیریم چند دقیقه ای را برای استراحت جلوی تلویزیون بنشینیم اما تلویزیون وسوسه کننده است و ممکن ساعت ها از زمان ما را بدزدد بی آنکه ما متوجه شویم! برنامه ها و سریال های تلویزیونی میتواند ورودی بدی به مغز ما بدهد و نمیخواهم مفصل این بحث را باز کنم اما در همین حد بدانید زمانی که ما ورودی آشغال به مغز بدهیم خروجی ما فوق العاده نخواهد بود! بسیاری از برنامه های تلویزیونی فقط برای جلب توجه و سرگرم شدن مخاطبین و کسانی که برنامه خاصی در طول روز برای خود ندارند! ساخته میشود… پس اگر انسان هدفمندی هستید خیلی نباید زمان خود را با تلویزیون سپری کنید شاید چند برنامه مفید هم در تلویزیون یافت شود اما تعداد آنها بسیار محدود است و اکثریت این برنامه ها هیچ چیز تازه و مفیدی به ما اضافه نمیکنند!
بجای تماشای تلویزیون ویدیوهای آموزشی ببینید، کتاب بخوانید، با خانواده معاشرت کنید، برای پیاده روی با همسر خود به پارک بروید و اگر بسیار اهل تماشای تلویزیون هستید برای تماشای آن زمان تعیین کنید و فقط برنامه مورد علاقه خود را دنبال کنید و کمتر بین شبکه ها بگردید تا سرگرم شوید.
5- همه چیز در موبایل، موبایل در همه چیز
این روزها در تمامی مکان های عمومی یا تعداد زیادی از افراد به گوشی ها خیره شدن و یا هدفون در گوش دارند! حتی بسیاری از والدین شاکی از این هستند که نوجوان خود تمام طول روز را خیره به موبایل است. ببینید دوستان استفاده از گوشی موبایل جزئی از زندگی ما شده و من که در حال نوشتن این مقاله نیز هستم نمیتوانم کتمان کنم که چند ساعتی را در روز با گوشی سپری میکنم.
در کل گوشی های موبایل پیشرفت بدی برای انسان ها نبود، اما مانند تمامی تکنولوژی ها و پیشرفت های دیگر و دستاوردهای انسان این مورد نیز دارای نقاط ضعف و نکات منفی کمی نبود! اما یک انسان هوشمند میتوان استفاده از آن را مدیریت کند، من به شدت مخالف جلوگیری استفاده از نوجوانان هستم زیرا میدانم بخشی از رشد و تعامل فرزندان امروزی در گوشی موبایل خلاصه میشود و حتی زمانی که فرزند شما در حال بازی کردن هست معتقدم در حال رشد و یادگیری هست و چه بسا بازی کردن کلا برای انسان لازم است و سن و سال هم نمیشناسد، این یک نیاز در انسان هست و تا زمانی وجود دارد که ما سالم هستیم.
پس فرزند خود را برای استفاده از این وسیله سرزنش نکنید، بجای آن درک درستی از آن وسیله به آن بدهید. ما باید بدانیم کارهای مهمی هست که حتما باید آن ها را انجام بدهیم و استفاده از گوشی میتواند انرژی ما در بهترین ساعات روز هدر بدهد!
اگر زمان زیادی را در طول روز با گوشی سپری میکنید یکی از دلایل اصلی آن نبود هدف و برنامه ریزی است که به آن اشاره کردیم، اگر شما بدانید که برنامه مهمی در زندگی دارید تا جایی که میتوانید تمرکزتان را روی آن میگذارید گوشی موبایل میتواند شما را فراموش کار کند، میتواند زمان شما را هدر بدهد امروزه افراد عادی بیشتر زمان خود را در شبکه های اجتماعی و مشغول تماشای کلیپ های طنز بی محتوا هستند و یا در حال چت کردن و اتلاف وقت هستند، اگر جز آن دسته از افرادی هستید که قصد تغییر دارید و میخواهید فرد موفقی باشید، از همین امروز گوشی موبایل خود را محدود کنید و بدانید که گوشی موبایل شما ابزار شماست برای بهبود برای بهتر زندگی کردن…
6- اینستاگرام قاتل زمان شماست
اینستاگرام بزرگترین قاتل زمان شماست، این برنامه با الگوریتم های حرفه ای که دارد در تلاش است تا بیشتر از همیشه کاربران را درگیر خود کند و زمان بیشتری از روز را کاربران درگیر این شبکه اجتماعی باشند! اگر شما از فرصت ها استفاده نمیکنید پس یک فرصت برای دیگران هستید.
افراد زیادی در طول روز وقت خود را صرف تماشای محتوای تولید شده دیگران میکنند، اکثر این محتواها زشت و زننده هستند و فقط آثار مخربی روی مغز انسان دارند. اگر من را میشناسید حتما میدانید که در اینستاگرام فعالیت دارم و بخش مهمی از زندگی کاری من اینستاگرام است اما کمتر وقت خود را در این شبکه تلف میکنم من محتوای آموزشی دنبال میکنم و معتقدم اگر قرار است افراد در اینستاگرام سرگرم شوند، بهتر که سرگرم یادگیری شوند و پیج های آموزشی زیادی هم امروزه توی اینستاگرام فعال هستند، من معتقدم اینستاگرام هم طلاست! و هم بلاست! اگر بلد نباشی ازش استفاده کنی فقط بلا میشه برات…
توی دوره آموزش کسب درآمد از اینستاگرام بارها به دانشجوها گفتم، از اینستاگرام برای رشد کسب و کارتون استفاده کنید چون اصلا سرگرمی خوبی برای شما نیست.
7- ترافیک
ترافیک یکی از دغدغه های مردم شهرهای بزرگ هست خصوصاً اگر شما در تهران زندگی میکنید که حسابی درک میکنید، جایی میخوندم طبق گزارشی کارمندان در سال میانگین روزان 46 دقیقه خود را در ترافیک سپری میکنند که خب فکر میکنم که اگر شما در تهران زندگی کنید این میانگین حتی میتونه چند برابر باشه اما چه راهکاری میتوان برای این موضوع در نظر گرفت؟!
من مدتی دفتر آکادمی انار به محل سکونت خودم دور بود، ترجیح دادم کلا ساعت کاری خودم را تغییر بدهم مثلاً ساعت 7 صبح از خانه بیرون میامدم و نهایتا 20 دقیقه بعد شرکت بودم، خب همانطور که میدانید تا ساعت 8 صبح تقریباً خیابان ها خلوت و خوبه و من ترجیح دادم صبح ها زودتر بیام حتی زودتر از بقیه اما بلاخره این راهکار تقریبا برای همه صدق نمیکنه و اگر مجبور بودیم که ساعاتی در ترافیک باشیم باید چه کنیم؟
بهترین کاری که میتوان کرد نهایت استفاده از زمان است، مثلاً در خودرو یا وسیله نقلیه به پادکست گوش بدهید! پادکست های آموزشی یا کتاب های صوتی بسیار مناسب هستند و من واقعا یه زمان های شده اصلاً متوجه گذر زمان نشدم و واقعا هم راضی بودم چون کتابی که باید وقت میذاشتم و میخوندم نسخه صوتی اون رو در ترافیک گوش کردم این یعنی نهایت استفاده از زمانی که چه بخواهیم و چه نخواهیم هست اما میشود از این زمانی که داره اتلاف میشه بجای گوش دادن به موزیک ازش استفاده کنیم، هم یه چیز جدیدی یاد میگیریم هم حس آرامش بهتری به آدم میده که توصیف نشدنی هست و باید حتما تجربش کنید.
8- تعلل، درنگ، تاخیر و یا تنبلی جایز نیست!
در برخی از موارد ممکن است در انجام کاری تعلل کنیم یا انجام آن کار را با تاخیر بیندازیم و یا اگر روراست باشیم بعضی اوقات تنبلی مان می آید و دوست نداریم الان آن کار را انجام دهیم و شاید بگیم الان حسش نیست! الان حالشو ندارم بذار وقتی که حال داشتم. دوستان عزیز این موارد عامل اصلی در اتلاف وقت شماست…
اگر بخواهیم حساب کنیم هیچ وقت حال کاری نداریم مگر اینکه مجبور شویم! من در اینجور مواقع یه راهکار برای خودم دارم که بدنیست به شما هم این فوت کوزه گری رو یاد بدم شاید شما هم مثل من بودید و این ترفند روی شما هم جواب داد. من وقتی میخواهم کاری انجام بدم که تنبلی میکنم و میگم حالشو ندارم فقط یه جمله به خودم میگم و اون اینه که بذار 10 دقیقه فقط انجامش بدم و اگه بد بود و طاقت فرسا دیگه انجامش نمیدم!
بعضی وقت ها فقط شروع یه کاری سخته، وقتی به خودت میگی فقط 10 دقیقه انجامش بده و بعد میبینی که اصلا خودت دیگه دوست داری اون کار رو به پایان برسونی و وقتی میخوای نصف کار تمومش کنی خودتی که میگی نه فلانی صبر کن تا قشنگ تموم بشه… درست میگم؟ شما هم امتحان کردید؟ من که راضی بودم از این ترفند…
9- جلسات یا مکالمات بیهوده در روز
بعضی اوقات هم هست که وقتی کاری پیش نمیره تنها راهکاری که به ذهن میرسه اینه که یه جلسه بذاریم، خیلی از مدیران اینجوری هستن که پشت سرهم عادت دارن جلسه بذارن و گاهی ممکن همین جلسات موجب اتلاف وقت شما بشه، بجای اینکه جلسه بذارید و زمان زیادی از خود و دیگران تلف کنید، راهکار مناسب ارائه کنید، هم فکری و مشورت خوبه اما همه ما میدانیم تعداد زیادی جلسه در محیط کاری تشکیل میشه که هیچ لزومی نداره و یا موارد آن جلسه بسیار پیش پا افتاده هستند که نیازی به تشکیل شدن نداشته است.
مکالمات بیهوده در طول روز هم همینطور، بعضی وقت ها که تعارفات الکی فقط نیم ساعت وقت آدم رو میگیره! باید مراقبت کرد که مکالمات طولانی نشود و از صحبت های بیهوده و کم ارزش به شدت جلوگیری شود، صحبت در مورد دیگران به هر نحوی یکی از هدر کردن وقت است، مثلاً اینکه چرا فلانی هر روز یک ساعت آرایش میکنه موضوع بحث دو نفر دیگه میشه که این بحث خودش 3 ساعت زمان هر دوی آنهارا میگیره! زیبا نیست؟
10- انجام همزمان چند کار
اما آخرین مورد چیزی نیست جز انجام همزمان چند کار، ببینید تمرکز باید روی انجام و به اتمام رساندن یک کار باشد، زمانی که ما همزمان چند کار را انجام میدهیم مدام داریم وقفه ای در مغز خود ایجاد میکنیم و میریم سراغ کار دیگری و دوباره بازگشت، این وقفه ها و تاخیر ها عملکرد مغز را به شدت کاهش میدهد.
شاید جالب باشه براتون اکثر کسانی که چند تا کار را همزمان باهم انجام میدن معتقد هستن که افراد باهوشی هستن و با اینکار میخوان از اتلاف وقت جلوگیری کنند، در صورتی که انجام همزمان چند کار باهم میتواند انرژی بیشتری از شما بگیرد، زمان بیشتری را تلف کند و در نتیجه عملکرد ضعیف تری از شما بجای بگذارد.
جمع بندی:
امیدوارم که این مقاله مفصل براتون مفید بوده باشه و سپاس از شما که تا پایان همراه ما بودید، شما همراه ارزشمندی برای آکادمی انار هستید و ما هم همیشه تلاش میکنیم که بهترین محتوای آموزشی را برای شما آماده کنیم تا همیشه خانواده انار در حال رشد و پیشرفت باشند. یادتون باشه برای مطالعه و یادگیری خودتون وقت بذارید و سر زدن به وب سایت آکادمی انار هم میتونه در این مسیر برای شما مفید باشه…
در این مقاله به 10 عامل اصلی اتلاف وقت اشاره کردیم که افراد زیادی به آن دقت نمی کنند، امیدوارم که شما این موارد را جدی بگیرید و حداقل چند نکته از این مقاله یادداشت کرده باشید چرا که بسیاری از مطالبی که خوانده میشوند 24 ساعت آینده از ذهن ما پاک میشوند و برای عمل به آن مطلب باید از آن نکته برداری کنیم، امیدوارم که موفق و سربلند باشید…
نظر خودتان را درباره این مقاله در نظرات با ما به اشتراک بگذارید…