آموزش 0 تا 100 فروشگاه اینترنتی و آنلاین
طی سالهای گذشته رشد چشمگیر فروشگاه های اینترنتی در کشور را حتما مشاهده کردید و به خوبی میدانید که داشتن یک فروشگاه اینترنتی با بازدید مناسب میتوان فروش نامحدودی را تجربه کند، امروزه مردم به دنبال بهترین و سریع ترین روش ها هستند و فرهنگ خرید اینترنتی خصوصاً در زمان کرونا به خوبی بین مردم جا افتاد و اگر یک کسب و کار سنتی هستید باید بدانید که فضای آنلاین مسیری است که دیر یا زود باید تجربه کنید و چه بهتر که همین حالا اینکار را کنید، چون تا چند سال پیش داشتن یک فروشگاه اینترنتی مزیت به حساب میآمد اما الان یک ضرورت است و باید بدانید کسب و کار شما بابت هر روزی که در اینترنت حضور ندارد، میلیون ها درآمد را از دست میدهد.
ما در این مقاله از وب سایت آکادمی انار، اطلاعات ارزشمند و مهمی را برای شما جمع آوری کردیم که اگر قصد راه اندازی فروشگاه اینترنتی خود را دارید پیشنهاد میکنم کامل این مقاله را مطالعه کنید تا از مسیر پیش رو اطلاعات کافی را داشته باشید و بهترین مسیر را برای آینده کسب و کار خود را ترسیم کنید. از 0 تا 100 فروشگاه اینترنتی را به شما توضیح میدهیم.
قدم اول: شباهت فروشگاه اینترنتی با مغازه
اگر مخاطب پروپاقرص آکادمی انار باشید در مقاله راه اندازی سایت هم این مثال را زدیم که سایت دقیقاً مثل یک مغازه میمونه و الان هم این مثال رو تکرار میکنم که فروشگاه اینترنتی شباهت های زیادی با مغازه داره و این شباهت ها کجاست؟ خدمتتون عرض میکنم:
آدرس مغازه = آدرس دامنه
همانطور که هر مغازه ای یک آدرسی دارد هر فروشگاه اینترنتی هم یک دامنه ای دارد. آدرس مغازه یعنی تهران – خیابان ولیعصر مثلاً فلان پلاک یا فلان ساختمان طبقه سوم واحد 14 ، خب این میشه آدرس مغازه در فروشگاه اینترنتی هم هر سایتی یک دامنه دارد که دقیقا شبیه آدرس یک مغازه است.
مثلاً آدرس دامنه سایت ما TAnar.ir است و یا آدرس دامنه فروشگاه اینترنتی دیجی کالا DigiKala.com است، پس ما باید یک دامنه تهیه کنیم که فروشگاه اینترنتی ما از آن آدرس در اینترنت قابل دسترس باشد. حالا دامنه های اینترنتی پسوند های مختلفی دارند، مثل .ir یا .com یا .net یا … این پسوندها بسیار زیاد هستند و هر کشوری هم پسوند مخصوص به خودش را دارد مثل کشور ما که دامنه .ir مخفف iran بعنوان دامنه کشوری فعال است. شما میتوانید از پسوند .ir و یا .com که رایج ترین پسوندها در کشور هستند برای فروشگاه خود استفاده کنید.
مکان مغازه = هاست سایت
وقتی به دنبال خرید یا اجاره یک مغازه هستید، حتماً به مواردی چون متراژ محل و مکان مغازه و نکات دیگری اهمیت میدهید چون قرار است محتوای مغازه خود را در آن مکان بنا کنید، مثلاً ویترین قرار دهید محصولات خود را بچینید و… در فروشگاه اینترنتی و وب سایت هم باید یک مکان تهیه کنید که اطلاعات فروشگاه شما آنجا ذخیره شود، در اینترنت به مکان وب سایت ها هاست یا فضای میزبانی میگوییم، پس برای فروشگاه خود می توانیم یک هاست تهیه کنیم. با توجه به نوع فعالیت خود فضای هاست می تواند متفاوت باشد مثلاً 500 مگابایت یا یک گیگ، 10 گیگ یا …
دکوراسیون داخلی: طراحی فروشگاه اینترنتی
در این مرحله ما به دکوراسیون داخلی مغازه فکر میکنیم، یعنی باید محصولات خود را در مغازه بچینیم و از ویترین استفاده کنیم و دسترس پذیر بودن محصولات ما بسیار اهمیت دارد، قفسه میزنیم و … در اینترنت هم ما میگوییم، طراحی سایت و یا طراحی فروشگاه اینترنتی، یعنی باید فروشگاه اینترنتی خودمان را با توجه به نیاز خودمان طراحی کنیم که برای اینکار می توانیم به سراغ طراحان وب سایت برویم و یا خودمان دست به کار شویم و از یک CMS (سیستم مدیریت محتوا) کمک بگیریم و فروشگاه اینترنتی خودمان را راه اندازی کنیم.
قدم دوم: اجرا و ساخت فروشگاه اینترنتی
اما در قدم دوم باید فروشگاه اینترنتی خود را طراحی کنیم که البته این قدم خودش چند مرحله خیلی ساده داره که اگر موافق باشید این مراحل رو با هم دیگه بررسی میکنیم که این مقاله کامل و جامع باشه و به معنای واقعی از 0 تا 100 فروشگاه اینترنتی را برای شما توصیف کرده باشد.
مرحله اول: هدف فروشگاه اینترنتی
در مرحله اول باید بدانیم که هدف ما از ایجاد یک فروشگاه اینترنتی چیست؟ قرار است محصولات یا خدمات خود را بفروش برسانیم؟ محصولات ما چه چیزی هستند؟ مراحل ارسال چگونه است؟ چه قوانینی داریم؟ چه مدت یکبار قیمت ها تغییر می کند؟ تعداد محصولات چقدر است؟ قرار است تمامی مراحل آنلاین باشد؟ یا فقط قرار که محصولات در سایت معرفی شوند و مثل یک کاتالوگ فقط آنهارا به نمایش بگذاریم و برای خرید باید با ما تماس بگیرند یا به آدرس حضوری ما مراجعه کنند؟ شاید فکر کنید که خب کسی که فروشگاه اینترنتی تاسیس می کند می خواهد فروش آنلاین داشته باشد این چه سوالی است؟ اما حقیقت اینه که بسیاری از افراد تمایلی به فروش آنلاین ندارند و طی سالهای گذشته که پروژه بسیاری از کسب و کارها را در فضای آنلاین پیاده سازی کردیم این موضوع را دقیق مطلع هستیم…
مرحله دوم: بررسی امکانات فروشگاه اینترنتی
در مرحله دوم باید نیازسنجی کنیم، فروشگاه اینترنتی ما چه امکاناتی دارد؟ کاربران چه اختیاراتی در وب سایت ما دارند؟ شما چگونه قرار است فروشگاه تان را مدیریت کنید؟ و… برخی از امکانات رایجی که فروشگاه های اینترنتی ممکن است داشته باشند به شرح ذیل است:
- افزودن محصول و مدیریت کامل و قیمت گذاری آن توسط مدیر سایت
- امکان درج محصولات و ویژگی ها، تعداد (انبار)، تعریف حمل و نقل
- سبد خرید
- پنل کاربری مخصوص خریداران
- امکان مقایسه بین محصولات (شبیه دیجی کالا)
- تعریف ویژگی ها و مقایسه بین محصولات
- تعریف برند محصولات
- تعریف دسته بندی محصولات
- سیستم نظردهی کاربران و رتبه بندی محصولات
- درگاه پرداخت آنلاین
- پیگیری سفارشات
- و…
مرحله سوم: طراحی فروشگاه اینترنتی
در مرحله سوم باید با توجه به نیازها و امکاناتی که برای فروشگاه اینترنتی خود نیاز داریم، باید تصمیم گیری کنیم و یک روش برای طراحی فروشگاه اینترنتی خود انتخاب کنیم، پیچیده ترین و پر هزینه ترین روش ممکن این است که در این مرحله فروشگاه اینترنتی خود را کاملاً اختصاصی طراحی کنیم و با جمع کردن یک تیم برنامه نویسی کار را استارت کنیم و یا به یک شرکت برنامه نویسی بسپاریم و ماه ها منتظر طراحی فروشگاه اینترنتی خود باشیم.
اما رایج ترین روش و سریع ترین روش ممکن استفاده از CMS هاست، سیستم های مدیریت محتوا به ما کمک می کنند که کاملاً بدون کدنویسی فروشگاه اینترنتی خودمان را راه اندازی کنیم و مدیریت کنیم. برخی از این سیستم های رایگان عبارتند از:
- وردپرس / ووکامرس
- پرستاشاپ
- اوپن کارت
- مجنتو
- جوملا
- و…
این ها برترین CMS های هستند که امکان ساخت فروشگاه اینترنتی را برای شما فراهم میکنند و با چند ساعت آموزش می توانید فروشگاه اینترنتی خود را راه اندازی کنید، البته در این بین یک سری سایت سازهای فارسی و بین المللی هم وجود دارد که با چند کلیک ساده می توانید فروشگاه اینترنتی خود را راه اندازی کنید اما این سایت ها امکانات محدودتری دارند و دست شما را در ویرایش باز نگذاشته اند پس بهترین و منطقی ترین کار همان استفاده از CMS ها است. اما حتما برای شما سوال پیش آمده که خب بین مواردی که در بالا اشاره شد کدام را انتخاب کنیم.
بررسی CMS ها
بین CMS های موجود یعنی (وردپرس، جوملا، پرستاشاپ، اوپن کارت، مجنتو، و…) هر کدام مزایا و معایب خود را دارند و وب سایت های زیادی هستند که از این CMS ها استفاده می کنند، اما با توجه به تجربیات ما در آکادمی انار و طی این سالها که با CMS های مختلف کار کردیم بدون شک انتخاب ما وردپرس است به چند دلیل اصلی این CMS را پیشنهاد میکنیم که در ادامه آن ها را با شما به اشتراک می گذاریم.
1- منابع فراوان قالب و افزونه
بین CMS های که معرفی شد وردپرس بیشترین منابع قالب و افزونه را دارد که با این وجود شما می توانید ظاهر منحصر به فرد خود را داشته باشید و بی نهایت امکان به وب سایت خود اضافه کنید، شما با پلاگین ها و افزونه های که برای وردپرس ساخته شده می توانید امکانات خیلی زیادی به سایت خود اضافه کنید، خوبیه وردپرس اینه که برنامه نویسان زیادی در این حوزه فعال هستند و همیشه کار شما را راحت کردن و با پرداخت مبلغ کمی می توانید از خدمات آنها استفاده کنید.
2- منابع آموزشی
وردپرس نسبت به سایر CMS ها منابع آموزشی بیشتری دارد که ما هم در آکادمی انار آموزش وردپرس را به دو صورت رایگان و پروژه محور (غیر رایگان) ارائه کردیم پس اینکه منابعی برای یادگیری هر چه بهتر و سریعتر این سیستم وجود دارد خودش یک مزیت به حساب می آید.
3- در حال توسعه
خوبی وردپرس اینه که همیشه در حال توسعه است و در طول سال بارها و بارها اپدیت و بروز می شود که همین موضوع موجب می شود که هر روز بهتر از دیروز شود، تیم توسعه دهنده وردپرس از سراسر جهان عضو دارد و بهترین برنامه نویسان مشغول توسعه و برطرف کردن مشکلات و باگ های احتمالی هستند.
4- رابط کاربری جذاب
وردپرس دارای رابط کاربری بسیاری جذابی است که شما به راحتی با آن می توانید وب سایت خود را مدیریت کنید و امکانات مورد نظرتان را به فروشگاه اینترنتی خود اضافه کنید، توجه داشته باشید که وردپرس به زبان فارسی نیز ارائه شده و فارسی زبانان عزیز هیچ مشکلی برای استفاده از وردپرس نخواهند داشت.
قدم سوم: چگونه فروشگاه اینترنتی خود را تاسیس کنیم؟
اما چگونه خودمان فروشگاه اینترنتی خود را تاسیس کنیم؟ یعنی می شود که بدون نیاز به طراحان سایت اینکار را کنیم؟ بله کاملاً شدنی است و بسیاری از طراحان سایت هم با کمک سیستم های مدیریت محتوا، نظیر وردپرس برای دیگران سایت طراحی می کنند و درآمد بسیار مناسبی هم از همین راه دارند. اگر شما هم علاقمند هستید نگران نباشید چون آموزش و یادگیری این کار از همیشه ساده تر شده و شما هم می توانید، ما یک آموزش رایگان برای وردپرس داریم که در صفحه آموزش وردپرس می توانید آن را مطالعه کنید. این آموزش 14 جلسه است و بصورت متن و تصویر آماده شده اما اگر علاقمند به آموزش های حرفه ای و ویدئویی و پروژه محور هستید می توانید از آموزش دوم ما یعنی طراحی سایت بدون کدنویسی استفاده کنید.
جمع بندی:
اگر قصد راه اندازی فروشگاه اینترنتی دارید به شما تبریک میگم، شما اطلاعات ارزشمندی بدست آوردید که مسیر روبروی شما را هموار تر می کند امیدوارم که محتوای که مطالعه کردید برای شما مفید بوده باشه همه آن حاصل چندین سال تجربه و تلاش ما در حوزه طراحی سایت و فروشگاه اینترنتی بوده که مسیری بود که طی کردیم و دوست داشتیم که شما در ابتدای مسیر اشتباهات ما را مرتکب نشوید، همچنین لازم به ذکر است که وب سایت آکادمی انار کاملاً توسط وردپرس طراحی شده و همین وب سایتی که در حال مشاهده آن هستید از همین روش داره مدیریت میشه و خداروشکر در جایگاه مناسبی قرار گرفتیم چه از نظر بازدید و چه از نظر رتبه الکسا و… که از وردپرس بابت ارائه همچین بستری تشکر میکنیم.
موفق و سربلند باشید.
امیرحسین فخاری